Velkommen til dette indlæg om Osteitis Pubis. En kort artikel hvor du kan læse om hvad Osteitis Pubbis er, hvorfor man får det og hvordan det behandles.

Hvad er Osteitis Pubis?

Osteitis pubis er en betændelseslignende tilstand ved symfysen. Symfysen er leddet på forsiden af bækkenet, hvor knoglerne fra højre og venstre side af bækkenet mødes. Leddet hvor skambenene mødes er lavet af hård brusk og kaldes Pubisk symfyse. Når de omkringliggende muskler bliver betændt, så resulterer det i tilstanden man kalder Ostetitis pubis. Muskelspændingerne kan skyldes overbelastning, forkert brug, skader, ubalancer m.v. Det er altså en muskulær problemstilling der medfører en ledmæssig irritation.

Betegnelsen Osteitis Pubis

“Itis” betyder at der er inflammation og “pubis” referer til kønsområdet og osteo betyder knogle. Navnet Osteitis pubis betyder altså inflammation i skabenet og kønsområdet.

Symptomer på Osteitis Pubis

Tilstanden giver smerter i lyske, underlivet, skamben og underben. Symptomerne kan variere en del, fordi der er så stor variation i symptomerne fra Osteitis Pubis. Smerten varierer fra generel ømhed til akutte kraftige knivskarpe smertejag. Ofte vil smerten variere og kan være konstant i visse perioder. I andre perioder, kan man være næsten smertefri. Når Osteitis Pubis opleves konstant, så kan det være svært at have normal funktion i bækkenet og f.eks. stå normalt op.

Årsager til Osteitis pubis

De fleste jeg behandler for Osteitis pubis. er fysisk aktive kvinder. De dyrker ofte sport som fodbold, løb, badminton, sport med spring og retningsskift. En fællesnævner er desuden, at kvinderne bruger kroppen meget. Sportsgrene og aktiviteter der omfatter gentagende bevægelser og retningsskift. Derudover ser jeg en del som har fået tilstanden i forbindelse med graviditeten. Enten efter en langvarig fødsel eller hos kvinder der er meget fysisk aktive inden graviditet, som så oplever tilstanden lige efter deres graviditet. Nogle kvinder oplever også tilstanden efter operative indgreb ved underlivet eller bækkenet. De hyppigste årsager er dog stor fysisk aktivitet og graviditet.
Selve årsagen til Ostertis pubis hos alle grupper af kvinder er ustabilitet i symfysen. En ustabilitet der forværres ved asymmetriske belastninger som f.eks. vred, hop, spark m.v. Ustabiliteten vil på sigt starte en inflammation og påvirke de omkringliggende muskler og deres balance i at opretholde en normal bækkenfunktion og stilling. Når årsagen er ustabilitet, så er behandlingen at stabilisere, aflaste, ændring af kropsholdning og hjælpe området på vej med stræk og massage.

Diagnose af Osteitis Pubis

Hverken massører eller fysioterapeuter kan give diagnosen. Din læge vil på baggrund af din forklaring om hvordan du oplever tilstanden kunne henvise dig til røntgen der ofte kombineres med ultralyd, MR-skanning eller CT-skanning. Du er dog altid velkommen til at henvende dig og få afhjulpet spændingerne, smerterne og ømheden, selvom du ikke har en diagnose. Jeg har mange der har fået et MR-skanning, hvor man intet kunne se, men under massage har man kunnet mærke, at symfyse og muskler omkring er spændte. Smerterne var jo virkelige nok og fyldte personernes hverdag og selvom MR-skanningen intet viste, så mærker man jo ikke forkert.

Behandling af Osteitis Pubis

Behandling består af en kombination af gennemgang af kroppen, aflastning, symptomlindring, korrekt afspænding, genoptræning og massage.

 • Gennemgang af kroppen
  For at kunne afspænde og korrigere kropsholdning og vide hvilke øvelser som er mest gavnlige, så skal man først have et præcist og minutiøst overblik over kroppens tilstand og ubalancer. Jeg starter altid med en helkropsmassage og en bækkenmassage, hvor alt på kroppen nøje undersøges og afspændes. Der er ekstra fokus på forside og bagside af bækkenet, siderne af bækkenet og de muskler i ryg og ben, som samarbejder med bækkenet. Især symfyse og underlivets ydre muskler vil blive gennemgået nøje. Når alle muskler af gennemgået og afdækket, så kan man danne sig et præcist overblik over, hvordan ubalancen har påvirket kroppen og hvad der skal gøres fremadrettet.
 • Afslastning
  Første del af behandlingen er pause fra aktiviteter som løb, spring, sport med retningsskifte m.v. Hver gang leddet overbelastes, så forlænges tilstanden. Aflastning er ikke det samme som inaktivitet. Det handler om at finde aktiviteter som ikke belaster symfysen og forsiden af bækkenet for meget, for det er umuligt, ikke at belaste området. Ofte vil rolige gulvøvelser kunne udføres eller øvelser i vand. I takt med at det bliver bedre, skal du huske at holde lidt igen, give kroppen ekstra restitutionstid og være ekstra forsigtig, når du kaster dig ud i de aktiviteter, som du tidligere trænede med.
 • Lindring
  Lindring af smerterne foregår med samme princip som akutte sportsskader eller traumer på muskler og led. En ispose indpakket i et stykke stof lægges på området i cirka 20 min, hvis der er smerter efter overbelastning. Smertelindringen kan kombineres med antiinflammatoriske piller som f.eks. Ibuprofen. Disse kan være med til at begrænse inflammationen og samtidigt dække de smerter der opstår i bækkenet. Smertelindring skal aldrig blive en sovepude. Det er vigtigt at tænke over, hvad du kan gøre for at reducere smerterne, da lindringen kun fjerner din krops smerter i en periode og ikke forandrer noget på lang sigt.
 • Afspænding og massage
  Massage af lyske, mavemuskler, musklerne ved symfysen, ved inderside af lår gør at inflammationen reduceres, restitutionen øges og balancen hurtigere genoprettes. Massagen jeg tilbyder til Ostetitis Pubis er en 30 min lang bækkenmassage, hvor alt masseres og afspændes. Den udføres kun i forbindelse med en helkropsmassage på 60 min eller 90 min. Det er nemlig vigtigt at arbejde med hele kroppen og afdække øvrige ubalancer der er med til at give Ostetitis Pubus. En bækkenmassage på 30 min koster 150 kr.
 • Genoptræning
  Udvalgte øvelser tilpasset din tilstand og reaktioner på fysisk aktivitet vil øge styrken omkring bækkenet og symfysen og på sigt reducere eller fjerne de betændelseslignende tilstande som giver Osteitis Pubis. I forbindelse med en behandling vil jeg give en række øvelser, der skaber øget stabilitet i bækkent for Ostertis Pubis. Det omfatter ofte træning af Transvrsus Abdominis (maven) og stræk af Adduktorerne. (Inderside lår). Adduktorerne hæfter ved skambenene og er ofte spændte og korte, når man har Ostetis Pubis. Som ved næsten al genoptræning, så skal du være ekstra omhyggelig med at varme forsigtigt op og lave stræk på kroppen efter træningen. Såvel opvarmning som stræk skal være ekstra blide i starten af genoptræningen eller i perioder, hvor du føler dig ekstra påvirket, stresset eller øm. Massagecentret er eksperter i behandling af bækkenproblemer og du er altid velkommen til at skrive eller ringe, hvis du har yderligre spørgsmål eller ønsker massage og behandling.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vejledningen, så kan du skrive nedenfor eller du kan kontakte mig direkte via kontaktsiden.