Artikel om årsag og behandling af røde og hævede kønslæber under graviditeten

Hvorfor får gravide røde og hævede kønslæber

Hævelse af vulva når man er gravid er hyppigt forekommende i slutningen af graviditeten. Det skyldes flere faktorer, herunder at trykket på det reproduktive organ øges på grund af barnets vægt. Der er pres på blodkarrene i vulva og den indre del af vagina. Samtidigt er der en tendens til at der er mere væske i kroppen og i slutningen af graviditeten er der også omkring en liter blod mere. Faktorer der hver og en er med til at reducere blodcirkulationen i blodkar, den indre vagina og den ydre vulva.

Resultatet er rødme og hævelse af vulva især omkring kønsåbning og ved musklerne over kønsåbningen i området ved klitoris lige under symfysen. Hævelser som kan være med til at øge den seksuelle lyst og liderlighed, fordi klitoris er mere fyldig og følsom. De ydre kønslæber hæver, bliver røde, for nogen nærmest mørkerøde og trykømme. De ydre kønslæber hæver op af især for meget fysisk aktivitet hvor man står op og hvor mave, barn m.v. skaber pres mod bækkenområdet. Kønslæberne, som tidligere blev kaldt skamlæber, bliver inflammatoriske og ømme på grund af den manglende blodcirkulation og derfor er en del af behandlingen at øge blodcirkulationen i vulva og kønslæberne

Hvordan kan hævede kønslæber forebygges

Alt der er med til at øge blodcirkulationen og reducere pres mod symfysen kan virke reducerende på risikoen for røde og hævde kønslæber. Under graviditeten ser man ofte et øget svaj i lænden. Det betyder at bækkenet tilter frem og maven presser ekstra meget på bækkenkanten, og barnet presser ekstra meget på vagina og det indre reproduktive organ. Symfysen presser ned i toppen af vulva og begrænser blodcirkulationen til den øverste del af vulva. Samtidigt presser barnet ekstra meget ned i bækkenbunden, når hofteskålen tiltres frem. For at forebygge dette, skal man være så opmærksom på sit svaj som muligt. Svajet modvirkes ved at aktivere balderne, rette op i kroppen så meget som muligt og fokus på at begrænse omfanget af lændesvajet. Ofte er kroppen presset og træt og derfor er det vigtigt med pauser, så du kan holde til, at bruge en så korrekt kropsholdning som muligt.

Øget vægt under graviditeten er naturlig og det spiller også ind på risikoen og omfanget af hævelse og inflammation i de ydre kønslæber. Overvægt er med til at skabe pres og tryk mod underlivet og vulva. Derfor kan fokus på vægt også være med til at reducere generne. Det er dog vigtigt at man ikke kaster sig over en slankekur i slutningen af graviditeten, men generelt under hele graviditeten er bevidst om kost og ernæring og får dækket sit energibehov for fornuftigt som graviditet og trang tillader det.

Fysisk aktivitet er sundt og godt for kroppen under graviditeten. Efter du har gået, lavet bækkenbundsøvelser, trænet kroppen eller lavet afspænding, er det godt at ligge ned og have en bunde under rumpen så venusbjerg og kønslæber er løftet over hjerteniveau. Det virker beroligende og drænende på det forøget pres er naturligt kommer til underlivet ved træning.

Derudover kan du løbende massere området selv, for at øge blodcirkulationen i vulva og kønslæber. Brug gerne en olie med højt evitamin-niveau for at øge hudens smidighed og dannelse af collagen. Man kan også få sin partner til det, og her er det vigtigt, at der er en fælles forståelse af, at massagen er forsigtig og vedvarende og gerne fra bunden af hver kønslæbe og op. Strøg fra musklerne omkring kønsåbningen og ud mod inderside af lår og strøg over kønsåbningen på musklen der strækker sig på hver side af klitoris. Slutteligt massage omkring symfysen.

Professionel behandling af hævede kønslæber

Massagecentret tilbyder gravide en e-vitamin-olie-indsmøring i forlængelse af graviditetsmassagen. E-vitamin-olien virker beroligende, reducerer hævelse, inflammation og massagen øger blodcirkulationen i vulva og kønslæberne. Behandlingen varer i 30 minutter i alt og består af kontinuerlige strøg og blid massage af vulva og kønslæberne. Massagen virker oftest med det samme og man vil opleve at hævelserne, rødmen og irritationen er helt væk eller reduceret så kraftigt, at man ikke mærker det mere. Behandlingen foretages udelukkende i forlængelse af en graviditetsmassage og koster 150 kr. ekstra. Ønsker du at læse om behandlingen med e-vitamin kan du læse mere her.

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til vejledningen, så kan du skrive nedenfor eller du kan kontakte mig direkte via kontaktsiden.