Dette er en artikel om bækkenbelastningssyndrom også kaldet Pelvic Congestion Syndrome. Artiklen ser på hvorfor nogen kvinder får syndromet, hvordan syndromet diagnosticeres og hvad man kan gøre, for at behandle syndromet.

Hvad er bækkenbelastningssyndrom eller Pelvic Congestion Syndrome

Dette syndrom er en tilstand, som giver kronisk smerte i bækkenet. Syndromet skyldes belastning af venerne mod bækkenet og kvindens kønsorgan. Blodårer deles op i vener og arterier. Venerne er dem som fører blodet tilbage til hjertet. I nogle tilfælde vil venerne stoppe med at fungere normalt og udvide sig. Blod vil ophobe sig i dem og venerne bliver forstørret. Venerne vil ikke føre samme mængde blod tilbage til hjertet og dermed er blodcirkulationen forværret. Det giver smerter i bækkenet og/eller underlivet, som i nogle tilfælde kan være kronisk.

PCS er forbundet med såkaldt dilatation (udviddelse) af æggestokkene og bækkenvenen. Dette kan resultere i åreknuder i bækkenet, lårene, balderegionerne eller det vaginale område.

Hvad er årsagen til Pelvic Congestion Syndrome

Graviditet menes at være den primære årsag til bækkenbelastningssyndrom eller Pelvic Congestion Syndrome. Venerne forstørres under graviditeten og i nogle tilfælde vil det medføre en permanent forstørrelse. Der er endvidere flere empiriske undersøgelser som påviser en sammenhæng med graviditet og bækkenbelastningssyndrom. Udover graviditet så spiller hormonet Østrogen også en rolle for Pelvic Congestion Syndrome. Det skyldes at hormonet, som dannes i underlivet, gør venerne bredere. Østrogen udvider venerne og derfor vil man ofte se. at Pelvic Congestion Syndrome forsvinder, i forbindelse med overgangsalderen.

Cirka 30% af alle kvinder vil i deres liv opleve bækkenrelaterede smerter pga udfordringer med venerne i bækkenet og underlivet. For de fleste vil det være forbigående og ofte i forbindelse med menstruation. En mindre andel vil dog være kronisk syge, hvor syndromet ikke er forbigående.

Hvad er diagnosen for Pelvic Congestion Syndrome

Diagnosen er ofte besværliggjort af, at der findes mange former for bækkensmerter, som minder om hinanden. Smerten ved Pelvic Congestion Syndrome starter som regel under graviditet eller lige efter og varer i mange måneder. Smerten er en tung smertefuld følelse eller en skarp smerte og oftest opleves smerten kun i venstre side eller på begge sider. Smerten har en tendens til at være værst om aftenen. Hvis man sidder og står meget op vil smerten ofte forværres og smerten vil ofte aftage, når man ligger ned. Nogen oplever også forværring efter samleje.

Pelvic Congestion Syndrome kan også medføre at vulva, det ydre kønsorgan, er hævet og inflammatorisk. Derudover forekommer der lændesmerter, træthed og vaginal udflåd i højere grad end normalt.

Hvordan behandles Pelvic Congestion Syndrome i sygehusvæsnet

Din læge kan henvise dig til ultralyd hvor man ser nærmere på æggestokke. Operation og injektioner eller indoperationer af små propper der stopper blod til den vene der ikke fungerer, kan være læsningen. Jeg anbefaler altid at man bliver undersøgt og får henvisning til ultralyd, så diagnosen er klar. Syndromet skaber udvidelse af æggestokke, bækkenvenen og manglende blodcirkulation i bækken og underlivet. Da hormonet Østrogen dannes i underlivet og æggestokkene, så vil afspænding af området medføre bedre hormon flow og afspænding af musklerne i underlivet og dermed blodcirkulation til og fra det indre reproduktive organ.

Hvordan behandles Pelvic Congestion Syndrome

Da blodcirkulationen til og fra underlivet er reduceret, så har mange gavn af massage som øger blodcirkulationen i kroppen, især ved lænd, bækken, ydre og inder underliv.

I kombination med offentlig behandling, kan du derfor med gavn modtage massage af bækkenet og den ydre og indre del af vagina for at genskabe og øge blodcirkulationen til og fra bækkenet. Hos Massagecentret består behandlingen af en helkropsmassage efterfulgt af en bækkenmassage og massage af underlivet.
Bækkenmassagen gennemgår hele bækkenet, ballen, lyske og den ydre del af den vaginale muskulatur. Den indre del af vagina masser din massør med en pegefinger, hvor der laves strøg og pres i de forskellige vaginale muskler. Ofte vil der være meget spændte og hårde områder i den vaginale muskulatur, når blodcirkulationen er reduceret, som massagen afhjælper.

Behandlingen har til formål at reducere bivirkningerne ved bækkenbelastningssyndrom og hjælpe kroppen til balance ved at øge blodcirkulationen især i underlivet og samtidigt massere de mange spændte muskler i bækkenet og omkring underlivet.

Jeg har løbende behandling af bækkenbelastningssyndrom og mange oplever en positiv forandring i udfordringerne med bækkensmerter og udfordring med blodcirkulationen. Min erfaring viser, at kroppe reagerer forskelligt på syndromet, fordi det også påvirkes af kropsholdning og andre bækkenrelaterede ubalancer. Derfor er bækkenmassagen altid individuelt tilpasset til din situation. Efter massagen får du vejledning i hvordan du kan reducere bækkensmerterne med individuelt tilpassede øvelser til din problematik og kropsholdning. Formålet er her at reducere muskulære smerter og samtidigt øge blodcirkulationens flow til og fra underliv og bækken.